top of page

Bevæg dig sammen med familien

Opdateret: 13. nov. 2021

At holde en sund livsstil omhandler i høj grad vaner.

Når noget er blevet en vane kræver det ikke samme mentale arbejde, som når du skal gøre noget nyt.


Vaner er mange ting, og vi tænker oftest i de vaner vi har med os selv, hvilket også klart fylder mest af vores dag, men vi har også vaner i familien og i den kultur vi befinder os i. Derfor kan det også være fint at kigge på om der er nogle af de vaner eller kulturer vi ønsker at ændre, eller påvirke.

I nogle henseender kan det dog også være enormt positivt at indrage sin familie i nye vaner, hvis de altså har lyst til at være en del af dem.


Derudover kan det for mange samtidig hjælpe, når vi er flere der gør det samme. De fleste kender den socale motivationsfaktor i forhold til træning, hvilket er årsagen til at mange holder enormt meget af holdtræning og holdsport. Jeg har ikke tal på hvor mange gange jeg har talt med klienter om at en træningsmakker er alt afgørende for at de lykkes med deres træningsmål.


Når man ikke selv har overskud kan det at en anden har overskuddet og inviterer en med på bevægelse, være lige det der skulle til.

Derfor har vi i vores familie indført et aktivt indslag til vores familiesammenkomster. Det startede ikke bevidst, men med årene er det blevet en fast ting og har udviklet sig fra “bare” at være en gåtur, til også at være andre former for bevægelse.


Tidligere har familiesammenkomster udelukkende handlet om at sidde sammen rundt om et bord og spise, men på et eller andet tidspunkt var der en der foreslog “hvad siger i til at gå en tur?” Og den var de fleste med på. Da vi så begyndte at få små børn i familien kom der barnevognsture hvor folk valgte at gå med når den lille skulle puttes, og nu er ungerne i en alder hvor både de og deres forældre nyder at de kan krudte af på legepladsen, da de på ingen måde er skabt til stillesiddende middagsselskaber.


Personligt oplever jeg at det føles rart at komme op og stå, få frisk luft og få bevæget kroppen, efter timer ved bordet hvor fokus har været mad. Derudover giver det også lidt ro til hovedet, da familiesammenkomster hos os indebærer larm fra små børn, samt engageret voksensnak hvilket heller ikke altid går stille for sig.

Og selvom jeg elsker begge dele, så nyder jeg sceneskiftet og muligheden for at tale mere en til en, end det er muligt ved spisebordet.

Derudover giver det mig en mulighed for at mærke min mæthed og derved bedre mærke om jeg har lyst til den dessert der følger når vi kommer hjem.

Det bedste af det hele er dog de minder der bliver skabt. Det er som om at der oftere skabes minder når vi oplever noget sammen, og det sker hos os, bare oftere når vi er i bevægelse.

Det giver mening for mig, da hukommelse er en kompleks størrelse, som i høj grad er bundet op på vores sanser. Vores hukommelse sidder mange forskellige steder i hjernen, og vi kender alle oplevelsen af hvordan en duft eller en sang, kan bringe minder frem. At bevæge sig involverer mange sanser, og derfor giver det også mening for mig at de oplevelser i højere grad lagres i hjernen end stillesiddende oplevelser.


Så den her vane som vi nu har fået i familien, er for mig indbegrebet af bevægelsesglæde, da det føles godt i kroppen, det bringer os sammen som familie, vi griner, snakker og skaber minder for livet.


Udover gåture og legeplads, har vi også bowlet, spillet Lasertag, været i escaperoom og været på stranden og bade. I fremtiden taler vi om at sejle i kano, tage ud og klatre, spille lasertag igen da det var mega sjovt, leje det lokale springcenter og meget andet.


Samtidig har det givet anledning til at invitere hinanden på bevægelse udover familiesammenkomsterne. Vi mødes bare for at går en tur, og har også gået trampestien langs Stevns kyst som indebar 23 km og en smuk udsigt udover Stevns Klint.


Og sådan er det ofte med gode vaner. De har det med at vokse.


Så oplever du fysisk ubehag efter dine familiesammenkomster? Eller savner du at skabe nye minder med din familie? Eller ønsker du bare mere bevægelse ind i dit liv?


Så kan du være den første til at foreslå en gåtur, eller måske selv arrangere at i skal bowle til din fødselsdag næste gang?


Og selvom corona stadig kan sætte sine begrænsninger, så findes der masser af aktiviteter som kan laves udenfor i haven, eller aktivt hjemme i stuen.


Crocket, petangue, kongespil, Just dance på playstation, twister, eller bare den gode gamle gåtur? :)


Og skulle der stadig være sammenkomster hvor indslaget ikke lige er muligt, feks pga vejret, så kan du tage din gåtur bagefter. Det gjorde min mand og jeg efter årets påskefrokost hvor det regnede al den tid vi var afsted, men klarede op da vi kom hjem.

vanecoaching og holdtræning i Stroeby og Koege
Gaatur i Solgaardsparken Stroeby Egede

29 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page