Bevægelse i ferienFor rigtig mange er ferien det tidspunkt hvor deres vante træning bliver sat på pause. Ferie er ren afslapning, uden de vante gøremål og gerne med ekstra forkælelse og nydelse.

Og det er der som sådan intet forkert i.

Mange af os lever et liv hvor hverdagen er lettere hektisk, og hvor vi først får lov at slappe af kl. 20, hvor vi falder om på sofaen, for nu kan vi simpelthen ikke mere. Derfor har vi brug for frihed i ferien. Færre krav og gøremål. Og for mange (ikke alle), er træning også et gøremål, desværre. Det er blevet endnu en ting men SKAL, og noget man føler man bør, og derfor heller ikke noget man forbinder med ferie.


Og det er jo ikke fordi at der som sådan sker noget vildt og voldsomt ved at man ikke får trænet i sin ferie. Men det der kan være udfordringen er at komme i gang igen, fordi man ikke længere er ”inde i vanen” og derfor skal starte den op igen.


Træning og bevægelse behøver ikke at føles som et gøremål, en pligt. Men det er samtidig ikke noget man fixer fra den ene dag til den anden, hvis det er sådan man har det, da det har noget at gøre med hele den måde om tænker og opfatter træning og bevægelse på. For nogen går er nemt at ændre opfattelse, for andre tager det lang tid og kræver at man går lidt mere i dybden med de bagvedliggende årsager til hvorfor man tænker om bevægelse som man gør.


Udover det, så handler det også om at sætte barren realistisk. Måske behøver det ikke være decideret træning du laver i ferien, men måske bare mere bevægelse og motion, som ikke kræver ligeså meget af dig, men som gør at du ”bliver i vanen”, eller holder momentum.


Måske ferien kan være der hvor du prøver nye former for bevægelse?


Jeg kan huske at jeg som barn kun spillede Tennis om sommeren, da vi oftest var på camping sydpå og de havde Tennisbaner som man kunne leje billigt. Mine forældre var med og det blev til en fast sommerferie aktivitet sammen med badminton foran vores mobile Home. Derudover har jeg kun lavet vandaerobic når jeg var på ferie, hvilket næsten altid var anledning til adskillelige grin og sjove historier fra vores ferie.


Nu har jeg selv fået børn, men de er endnu ikke er klar til at spille tennis, og de steder vi holder ferie i de her år, har heller ikke tennisbaner. Så jeg har skulle re-tænke hvilke former for bevægelse der giver mening i vores ferier som de er nu. For det meste er det egentlig hverdags og transport bevægelse vi har skruet mere op for. Vi går mere, cykler til flere ting, fordi vejret indbyder til det. Men vi forsøger også at finde ferieaktiviteter hvor der naturligt indgår bevægelse.


Eksempler på sommerbevægelse kunne være at bade, svømme, stand up paddelboard, kajakroning, sejle i kano, spille minigolf, besøge nye legepladser, cykelture, vandreture, Tennis, Paddeltennis, havespil som Crockett eller kongespil, lege vandkamp i haven, udendørs yoga, eller tage på brombærrov.


Jeg frygter lidt at dette blogindlæg kommer til at lyde frelst, for det er ikke sådan det er ment. Jeg synes det er enormt vigtigt at man i sin ferie får ladet op og slappet af. Men det ærgrer mig når bevægelse bliver gjort til noget som ikke er med til at lade op og give energi. For jeg tror det handler mere om opfattelsen af bevægelse end selve det at bevæge sig.


Som jeg tidligere har nævnt i både blog og instagram post, så har jeg både i mit fysioterapeutiske virke, men også iblandt venner og familie, ofte stødt på at folk tænker at bevægelse kun er styrketræning eller løbeture. Men det er enormt vigtigt for mig at brede denne forståelse af bevægelse ud, da jeg tror at mange ville være mere aktive, hvis de fik åbnet øjnene for hvad bevægelse også kan være, og derved også finde plads og lyst til at bevæge sig mere i sin ferie.


Styrketræning og løb er super gode bevægelsesformer, men hvis man ikke synes det er rart eller sjovt, så er det synd at spilde tid, energi og liv på at presse sig selv til at udføre disse træningsformer, når nu der findes så mange andre.


Samtidig kan hverdagsbevægelse for mange være nok, selvfølgelig afhængig af deres mål. Men hvis målet er at holde sig sund og rask, er det ikke nødvendigt partout at træne styrketræning. Man kan sagtens leve op til sundhedsstyrelsens anbefalinger uden at løfte en eneste vægt. Cykler du f.eks. 15 km hver dag til og fra arbejde, kombineret med en gåtur her og der, så får du masser af bevægelse i løbet af ugen.


Min sommerferie er ofte der hvor jeg egentlig har mere tid til træning, men ofte ikke gider pga af varmen eller fordi jeg også mærker et behov for afslapning. Derfor består min feriebevægelse ofte af gåture, yoga og cykelture eller bevægelse sammen med min familie. Det er specielt i ferien at jeg ønsker at opleve noget nyt med min familie, og de nye oplevelser kan sagtens indeholde bevægelse.


Så er du en der på forhånd får dårlig samvittighed over ferien da du ved du ikke får trænet? Eller bliver du irriteret bare ved tanken om at skulle træne i din ferie?

Så prøv at skru op for noget andet bevægelse som ikke nødvendigvis har noget med din træning at gøre. Måske du selv har gode minder om ferieaktiviteter du lavede som barn som indeholder bevægelse? Eller måske der er nogle sommeraktiviteter du måske egentlig godt kunne tænke dig at udforske?


At være aktiv i din ferie, kan være det der gør det nemmere for dig at holde fast i de gode vaner du måske allerede har i din hverdag. Eller måske de kan være med til at skabe nye bevægelsesvaner, fordi du i ferien bliver klogere på hvilke former for bevægelse som er noget for dig?


Smid meget gerne en kommentar med dine tanker om bevægelse i din ferie. Måske du har gode forslag til feriebevægelse som andre kan få glæde af?


Rigtig god sommerferie til dig

73 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle