top of page

Kom igang med mere fysisk aktivitet ved at prioritere de små ture

Ønsker du at komme i gang med at være fysisk aktiv, så kan de små ture i hverdagen være med til at skabe det fundament du skal bruge for at fortsætte med at være fysisk aktiv i fremtiden.


Hvis man flere gange har sat sig en målsætning om mere fysisk aktivitet i hverdagen, men aldrig er nået i mål, kan en af årsagerne være at du har sat barren for højt.

Mange sætter sig et startmål med x antal løbeture/træningspas om ugen og de har en forventningen om hurtigt at blive bedre.


Eksempelvis kunne målet om at løbe 5 km indenfor 3 måneder umiddelbart virke som et realistisk mål og det er det også for nogen. For andre vil det være alt for højt og der vil overstående mål ofte ende i fiasko.


Hvis man har et liv hvor fysisk aktivitet er en by i Rusland, vil jeg foreslå at man starter med et mål der gør at man opbygger et positiv forhold til bevægelse og hvor man får masser af succesoplevelser.

Det er meget individuelt hvilken målsætning der er realistisk, og for nogle kan det være at starte med at skulle gå en tur på 5 minutter hver dag, hvor det for andre kan være at cykle til og fra arbejde, eller noget helt tredje.


For de fleste vil små målsætninger dog være nemmest at overskue, og her er det oplagt at starte med de små ture. Grunden til at jeg fremhæver dem er, at hvis du får en vane med at f.eks gå eller cykle ned og handle, vil det være en vane der kan være nemmere at fastholde, da de fleste mennesker jo skal handle mindst en gang ugentligt. Så du bliver hjulpet på vej af det ærinde du har ift. At skabe en vane.


Så hvis du ønsker at få mere bevægelse ind i din hverdag kan du starte med at tænke over hvilke ærinder du har i løbet af din uge, hvor det kunne være muligt at gå, cykle, løbe i stedet for at tage bilen?


Start med det der føles lettest for dig. At skabe en ny vane er ofte svært, så jo lettere vi kan gøre det for os selv, jo større sandsynlighed er der for at det bliver en succes.


Mange af os er så vant til at tage bilen at det kan virke helt uoverskueligt at skulle gøre noget andet, men når vi så endelig får gjort noget andet, vil de fleste af os opdage at det ikke var ligeså svært som først antaget. Herefter vil det være lettere at gøre det igen, da du nu har erfaret at det ikke er svært. Her er det lettest hvis man har en plan, eksempelvis: ”hvis ikke jeg kan gå hele vejen kan jeg altid fange en bus hjem” Eller ”jeg sørger for at have en rygsæk med til at bære mine varer så jeg ikke skal slæbe dem”.


Når du så har skabt en vane med f.eks at gå ned og handle, kan det være at du en dag får lyst til at

gå en omvej. Nu er du jo alligevel ude og vejret er godt. – eller det kan være at du en dag får mod på at gå en længere distance, f.eks ind til byen. Her kan du gå den ene vej, og hvis du er for træt til at gå hjem er der måske en bus du kan tage.

Er du nervøs eller usikker på, f.eks om en distance er for lang for dig at cykle eller gå, så undersøg om der er et tog eller en bus som du kan have i baghånden hvis du ender med at blive for træt. Eller måske kan du aftale med en ven at du kan ringe til dem hvis du har brug for et lift.


Nogle gange ligger svaret lige foran os, men fordi vi mennesker ofte har en rutine som vi fortsætter dag ud og dag ind, kan det være svært at bryde ud af den.


Tilbage til de små ture – som jeg har forsøgt at beskrive, er de et godt sted at starte og de er nemme at udvikle på. Når du først får erfaringen med at det måske ikke tager så lang tid at gå alligevel, eller at det ikke var ligeså hårdt som du troede, så bliver det nemmere at bygge ovenpå den rutine du allerede har skabt.


På den måde bliver de der ture du har i løbet af en uge ret betydningsfulde når vi zoomer ud.

For måske starter det med at være 2 x 10 min bevægelse om ugen, men hvis de på sigt udvikler sig til at være oftere – 4 x 10 min, eller måske længere fordi du går en omvej – 2 x 20 min, så får de en større og større betydning for dit aktivitetsniveau.


Så her får du nogle bud på hvad de små ture kunne være:

¨ At gå/cykle til og fra supermarkedet

¨ At gå/cykle til og fra arbejde

¨ At gå/cykle til og fra toget

¨ At gå/cykle til og fra institutionen

¨ At gå/cykle til og fra træning – evt som opvarmning

¨ At gå/cykle til og fra en aftale – læge, tandlæge, venneaftale

¨ At tage trapperne i stedet for elevatoren – måske tager du lige en ekstra etage nu du er i gang?

¨ Hvis du kører med bus eller tog - Stå af et stop før du normalt skal af og gå resten af vejen

¨ Tag cyklen med i toget og cykel noget af vejen


Når vi skal starte en ny rutine med at bevæge os er det afgørende at det er overskueligt og at vi ender med at have en positiv oplevelse. Så sæt dig selv op til succes ved at høre noget god musik eller en lydbog på vejen. Tag tøj på til vejret og nyd den friske luft. Måske kan du mødes med en kollega og gå sammen til arbejde? Det handler om at være kreativ og række ud.


ALT HAR RET når det kommer til bevægelse, og en lille smule bevægelse hver dag gør en forskel i det store billede, specielt hvis alternativet er ingen bevægelse.


Det er helt ok ikke at kunne overskue en løbetur på 20 min når man skal starte ud, så forsøg at være realistisk når du lægger en plan for din opstart og tro på at vanen og rutinen nok skal komme. Det er meget bedre at gå en kort distance og få det gjort, end at sætte intentioner om en lang og hård tur som man ikke ender med at realisere.


Følg med på min instagrampofil https://www.instagram.com/minbevaegelse/ hvor jeg deler flere tips og tricks til at få mere bevægelse ind i din hverdag.

13 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page