top of page

Nytårsfortsæt - Re-tænkning af bevægelse

Jeg har idag udgivet en video via instagram tv omkring nogle tanker jeg har om nytårsfortsæt og generelt om vores tanker og følelser om bevægelse. I den forbindelse følte jeg for at gå lidt mere i dybden med de tanker, og det endte ud i dette blogindlæg.

Mange sætter sig mål her i januar der omhandler at få trænet eller bevæget os mere i den nye år. Desværre er sandheden at mange vil have opgivet det mål de har sat sig når vi når marts/april.


Jeg kan genkende ønsket om mere bevægelse fra mig selv, men også alle jeg kender og de borgere jeg selv at haft igennem forløb.

Jeg oplever at mange griber det an på samme måde hvert år - de sætter sig et mål og har fokus på at fortælle dem selv hvor godt og sundt det er for dem at træne. De laver måske et visionboard, eller hænger billeder op på køleskabet af ønskekroppen, eller på anden måde har fokus på “at skulle tage sig sammen”.


Den tendens gør mig ked af det, fordi der under de gode intensioner, ligger en masse negative følelser, som kommer ud som selvbebrejdelse, fiasko og lign. Hvilket i sidste ende, ender med at spænde ben for den gode intention om at bevæge sig mere. Samtidig gør den taktik indirekte at bevægelse bliver noget ubehageligt, hårdt, udmattende, udskammende måske ligefrem, og det fremmer på ingen måde lysten til at bevæge sig mere. Nærmere tværtimod.


Jeg har selv oplevet det på den hårde måde, hvor træning til sidst endte i angstanfald, da de negative tanker og selvbebrejdelse voksede med hver træning.


“Fuck hvor er du i dårlig form” “hvor er det pinligt du allerede er forpustet” “alle kan se du ikke kan finde af det her” “de tænker sikkert jeg har for lidt vægt på” “du må ikke allerede holde pause” “kan du ikke engang mere” - er bare et fåtal af de tanker der fyldte i mit hovede ved hver træning.

Idag kan jeg tydeligt se hvorfor al bevægelse til sidst endte i angst. Ingen kan holde til at blive talt sådan til igen og igen og igen, og ofte flere gange dagligt.

Det har taget mig lang tid og meget arbejde før jeg nåede der hvor jeg er idag. Idag har jeg givet slip på målsætningerne, på træningen og på presset. Idag er min primære intention at bevægelse skal være rart og frit, og vigtigst - uden selvbebrejdelse.


Før jeg kunne det, har jeg været nød til at tænke bevægelse på en ny måde. Uden skema, struktur eller planlægning.

Det har været sværere end jeg troede, at skulle give slip på den der følelser af “at jeg bør jo træne” “jeg bør være sund”.

MEN man kan sagtens være sund uden at træne. Det betyder ikke at man skal være inaktiv. Men hvis man “bare” bevæger sig - går, leger, danser, hopper, gynger, lunter, svømmer, løfter osv. så kan man sagtens være sund.


Det at gøre mig selv fri af de forforståelser jeg havde om hvad bevægelse bør være, har gjort at jeg bevæger mig langt mere idag end jeg gjorde dengang hvor jeg satte mig ambitiøse mål. Simpelthen fordi det nu er rart for mig at bevæge mig igen.

Idag kan jeg også sagtens træne uden selvbebrejdelse, men jeg måtte i lang tid lægge begrebet “træning” på hylden, da det igen og igen startede den negative spiral i mit hovede.


Så, det her handler ikke om at træning er forkert. Slet ikke. Det handler om at træning i bund og grund er bevægelse, og at bevægelse kan være mere end træning. Og hvis du, ligesom jeg, har fået et forskruet forhold til træning og bevægelse, så håber jeg at du måske, efter at have læst det her, har lyst til at prøve at gribe det anerledes an.

For hvis du i bund og grund hader at træne, så kan jeg med glæde fortælle dig at du ikke behøver træne. Du kan godt bare bevæge dig i stedet.

Så idag, der bevæger jeg mig ved at gå ture, lege med mine børn - fangeleg, pudekamp og lign. Jeg danser, hopper, gynger, rutsjer, hinker, spiller bold og leger dyr. Og jeg får bevæget mig hver eneste dag. Jeg får sågar sved på panden, pulsen op og bliver forpustet.

Og når jeg får lyst, så laver jeg yoga, går eller løber en tur, eller laver øvelser. Men det er ikke planlagt.


Jeg håber du får et dejligt år 2021 - og at du kunne bruge mit lille indspark til måske at sætte dig et andet mål i det nye år.Se evt. min video på instagram tv, hvis du vil høre mig fortælle lidt mere.

11 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page